Wedstrijden

Al van oudsher is hiërarchie aan de orde van de dag in de culinaire wereld. Alleen met de juiste combinatie van toewijding, kennis, ervaring en bovenal talent is het potentieel aanwezig om snel te klimmen op de ladder naar de culinaire top. Ook dit jaar zullen talenten van de toekomst en diverse chefs uit de gevestigde orde het publiekelijk tegen elkaar opnemen, om uit te maken wie op de bovenste trede staat. Op de derde verdieping van het AFAS Stadion krijgt u gedurende de hele beurs kook- en patisseriewedstrijden voorgeschoteld om van te smullen.

Maandag
25 maart

Op maandag zullen op twee momenten van de dag, de talenten van de toekomst de strijd met elkaar aangaan. ’s Ochtends tussen 10.00 en 12.30 uur en ’s middags tussen 13.30 en 16.00 uur moedigen wij de aanstormende talenten van het ROC Horizon College aan.

  • Leerlingen van het ROC Horizon College zullen het tegen elkaar opnemen in vier teams van twee, één leerling vanuit niveau 2 en één leerling vanuit niveau 3;
  • De opdracht is het maken van een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor drie personen;
  • Elke gang dient te worden bereid met vooraf aangereikte ingrediënten;
  • De chefs in wording werken vanuit het thema ‘NO WASTE’, waarbij alle ingrediënten zoveel mogelijk gebruikt dienen te worden.

De jury

Het jureren laten wij dit jaar over aan twee culinaire routiniers:

Willem Himmelreich

Met veel plezier verwelkomen wij dit jaar opnieuw Willem Himmelreich. Bij vakschool St. Hubertus in Amsterdam begon hij in 1977 aan zijn carrière in het onderwijs. Vanaf 2010 was hij verbonden aan de Sterklas, het onderwijsinitiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Onder zijn leerlingen vinden we bekende en succesvolle chefs zoals Lucas Rive, Onno Kokmeyer en Ron Blaauw. Tegenwoordig is hij gepensioneerd, maar nog dagelijks met zijn oude vak bezig.

Paul de Graaf

Naast hem zit Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster en het Poterne restaurant. Sinds de opening in 2012 is hij eindverantwoordelijk voor de keukens van de verschillende restaurants en het hotel. De grondslag van zijn kookwijze ligt in de klassiek Franse keuken waarin hij gebruik maakt van nieuwe culinaire ontwikkelingen en trends op het gebied van gastronomie. De gerechten wisselen op dagelijkse basis, zoveel mogelijk met producten uit de streek en van het seizoen.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de eerste wedstrijd is om 12.50 uur. Aan het einde van de middag, om 16.30 uur, zal de winnaar van de tweede wedstrijd bekend worden gemaakt.   

Dinsdag
26 maart

Op dinsdag zal de patisseriewedstrijd plaatsvinden. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Culinair Centrum Beverwijk, opleidingscentrum voor onder andere patisserie starters en gevorderden. De deelnemers aan de wedstrijd zijn leerlingen van de vervolgopleiding ‘Pastry, The Next Level’. Dat belooft lusten voor zowel de ogen als de tong tussen 08.30 en 16.00 uur, met aansluitend de prijsuitreiking.

  • De leerlingen nemen het tegen elkaar op in vier teams van twee personen;
  • Zij maken twee desserttaarten;
  • Zij maken tevens twintig bonbons;
  • Zij serveren vier desserts;
  • Tot slot dienen zij minimaal één ‘Show Piece’ op, waarin zij vrij spel krijgen in de creatie.

De jury

Ook op dinsdag zal Willem Himmelreich jureren waarbij hij wordt vergezeld door niemand minder dan Jeroen Goossens en David de Jong.

Jeroen Goossens

Jeroen Goossens is een begrip in de internationale wereld van patisserie en horeca en behoort al jaren tot de absolute top. Wist u al dat hij de man is achter de huwelijkstaart van Willem-Alexander en Máxima? Na meer dan 30 jaar ervaring als cuisinier en patissier is Jeroen Goossens sinds 2010 zelfstandig patissier en levert hij met zijn bedrijf ‘Jeroen Goossens Dutch Pastry’ verschillende diensten en producten op het gebied van patisserie. Dinsdag 26 maart is hij op de Noord-Hollandse Horecabeurs te zien en legt hij als jurylid de lat hoog voor onze deelnemers.

David de Jong

David de Jong is kersverse winnaar van ‘The Dobly Pastry Battle’, een felbegeerde prijs onder banket- en chocoladeprofessionals, die hij samen met Tineke Hendrikse terecht in de wacht sleepte. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander wat er voor nodig is om een eersteklas resultaat neer te zetten wanneer de druk het hoogst is. Daarmee is hij het uitgelezen derde jurylid.

Wedstrijdleidster

Tineke Hendrikse zal de dankbare taak als wedstrijdleidster op zich nemen en begeleidt de deelnemers op de weg naar de wedstrijden toe. Middels trainingen, coaching en het verzorgen van de juiste materialen zal zij de kandidaten klaarstomen voor het moment suprême.

Prijsuitreiking

De winnaar van deze tweede editie zal om 16.30 uur bekend worden gemaakt. 

Mede mogelijk gemaakt door…

VHC Jongens BV, Rational, Héman Verhuur, Koppert Cress, Ragazzi, Culinair Centrum Beverwijk, ROC Horizon College, Koninklijke Schmidt Zeevis, Lavazza en Wüsthof zijn de sponsors van de wedstrijden.